2016-04-07

Puchar Zespołów Niezależnych Dunlopa debiutuje na Le Mans

Planowana na najbliższy weekend (9-10 kwietnia) pierwsza runda Długodystansowych Mistrzostw Świata (EWC) FIM będzie również inauguracją zmagań o Puchar Zespołów Niezależnych Dunlopa. Zarejestrowane zespoły staną do 24-godzinnej rywalizacji na legendarnym torze Le Mans we Francji.

Eurosport Events wybrało Dunlopa, najbardziej utytułowanego producenta opon w historii EWC na partnera Niezależnego Pucharu po 10. mistrzostwie zdobytym przez markę w przeciągu ostatnich 12 lat. Nowy cykl zawodów ma zachęcić prywatne i dealerskie zespoły do udziału w wyścigach EWC. Puchar jest otwarty dla wszystkich niezależnych teamów, które otrzymają od organizatora mistrzostw potwierdzenie braku doraźnego wsparcia ze strony producentów motocykli. W konkurencji mogą startować zespoły klasy Formuła EWC i Superstock. W nadchodzącym sezonie na uczestników rywalizacji czeka pula nagród o łącznej wartości 300 tys. euro.

Xavier Fraipont, dyrektor zarządzający, Dunlop Moto i Motorsport Europa: „Długodystansowe Mistrzostwa Świata FIM są doskonałym polem doświadczalnym dla technologii motocyklowych Dunlopa. Wysoką skuteczność opracowanych innowacji potwierdzają osiągane wyniki: 10 z 12 ostatnich tytułów mistrzowskich zdobyto na oponach naszej marki. Z tego powodu ekipy konkurujące o Puchar Zespołów Niezależnych mogą mieć pewność, że otrzymują wsparcie ze strony najbardziej doświadczonej firmy oponiarskiej w tego typu rywalizacji. Esencją wyścigów na wytrzymałość są nie tylko zwycięstwa najbardziej znanych kierowców, lecz także bohaterska walka zespołów niezależnych. Jesteśmy zdania, że teamy te zasługują na więcej uwagi, dlatego poprzez nasze zaangażowanie chcemy stworzyć dla nich bardziej widoczną platformę wyścigową”.

„Znacznie ponad połowa startujących zespołów wybiera opony Dunlop, przy czym walka o dwa tytuły odbywa się w trybie otwartej konkurencji producentów opon. 24-godzinny wyścig Le Mans zawsze dostarcza wielkich emocji. Trzymamy kciuki za nasze zespoły i liczymy, że zbliżające się zawody oraz cały nadchodzący sezon będą dla nich pasmem sukcesów.” – dodał X. Fraipont.

Dunlop już po raz 10. od 2000 roku będzie bronił tytułu EWC wywalczonego wspólnie z Suzuki Endurance Racing Team (SERT). Marka ma też szansę na kolejne sukcesy, ponieważ na przedłużenie współpracy zdecydowały się także inne zespoły partnerskie: Honda Racing i GMT94 Yamaha.

Długodystansowe Mistrzostwa Świata FIM 2016

Nadchodzący sezon mistrzowski 2016 będzie krótszy w związku z nowym formatem zawodów, który zakłada że wyścigi odbywają się od września do lipca.

Kalendarz:

9-10 kwietnia: 24-godzinny wyścig motocykli / Le Mans / Francja

11 czerwca: 12-godzinny wyścig Portimao 12 / Portugalia (wyścig w sobotę)

31 lipca: 8-godzinny wyścig Suzuka 8 / Japonia

27 sierpnia: 8-godzinny wyścig Oschersleben / Niemcy (wyścig w sobotę)

Ograniczenia dotyczące opon:

Dla sesji kwalifikacyjnych i 24-godzinnego wyścigu:

· Motocykle klasy EWC mogą wykorzystać maksymalnie 45 opon na suche warunki.

· Motocykle Superstock mogą wykorzystać maksimum 27 opon na suche warunki.

Więcej informacji na temat marki można znaleźć na stronie Dunlop.eu. Warto też śledzić @DunlopMoto na Twitterze, aby otrzymywać najnowsze informacje o współpracy.

Dunlop, marka należąca do The Goodyear Tire & Rubber Company, jest jednym z wiodących światowych producentów opon klasy high i ultra high performance, z imponującą historią sukcesów i rekordów w sportach motorowych. Bogate doświadczenie firmy w dziedzinie wyścigów opiera się na ciągłym rozwoju innowacyjnych technologii projektowania i produkcji opon do codziennej jazdy.

Opony Dunlop znalazły się na wyposażeniu motocykla, który wygrał pierwsze mistrzostwo klasy 500cc w 1949 r. i zdominowały tę serię w kolejnych dekadach. W 1991 roku motocykl z oponami Dunlop wygrał trzy kolejne tytuły World Superbike, a w 2008 roku Marco Simoncelli zdobył dwusetne z kolei zwycięstwo dla marki w klasie GP 250cc – serii, w której Dunlop zwyciężył 17 Mistrzostw Świata. W 2010 r. Dunlop został wyłącznym dostawcą opon dla serii Moto2 i Moto3, a we współpracy z Doma w dalszym ciągu dostarcza opony dla dwóch najważniejszych wyścigów wspierających MotoGP w sezonie 2015 i kolejnych.

Wyścigi endurance to obszar zdominowany przez zespoły i motocyklistów Dunlop. Od 2002 roku marka zdobyła dziewięć z jedenastu Mistrzostw Świata Endurance. Dunlop zdobył wszystkie ważniejsze tytuły w świecie wyścigów motocyklowych – od mistrzostw świata klasy GP po wyścigi TT na Wyspie Man, od wyścigów World Superbike i Supersport aż po World Endurance, osiągając podobne sukcesy w motocrossie i innych mistrzostwach w jeździe terenowej.

Najnowsze opony drogowe Dunlop są montowane na motocyklach wiodących producentów takich jak Honda, Kawasaki, KTM, Ducati, Harley-Davidson i Suzuki.

Goodyear jest jednym z największych producentów opon na świecie. Firma zatrudnia 66 tys. osób i wytwarza swoje wyroby w 49 zakładach w 22 krajach na świecie. Posiada dwa Centra Innowacji w Akron, w stanie Ohio i Colmar-Berg, w Luksemburgu, które dostarczają najnowocześniejszych rozwiązań w zakresie produktów i usług, będących wyznacznikiem standardów i technologii w przemyśle. Więcej informacji na temat Goodyear i produktów firmy znajduje się na stronie www.goodyear.com/corporate. W Polsce firma oferuje opony takich marek, jak: Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava i Dębica. Jest także głównym akcjonariuszem Firmy Oponiarskiej Dębica S.A., która jest największym tego typu zakładem w Europie, zatrudniającym prawie 3 tys. osób.

Puchar_Zespolow_Niezaleznych_Dunlopa_debiutuje_na_Le_Mans.docx
Puchar_Zespolow_Niezaleznych_Dunlopa_debiutuje_na_Le_Mans_1.jpg